Şu an forumumuzu ziyaretçi olarak görüyorsun. Kayıt ol ya da
Kullanıcı hesabına sahip olmak bir ayrıcalıktır! Üyelerimiz ziyaretçilerin yararlanamadığı birçok şeyden yararlanabiliyor, gel sen de aramızda yerini al!

Toprak güveç nasıl kullanılır?

Konusu 'Mutfak Bilgileri ve Mutfak Gereçleri' forumundadır ve busem tarafından 28 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. busem

    busem Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    5.828
    Beğenileri:
    3.787
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    ev hanımı
    Local time:
    22:38
    Güveç, özel killi topraktan imal edilen yemek pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanıldığı söylenemez ama, çoğu evlerin mutfak rafında kullanılmasını bekleyen bir toprak güveç’in varlığı gerçektir. Toprak güveç içerisinde beyaz ve kırmızı et yemekleri, sebze yemekleri, bakliyat yemekleri, deniz ürünleri, pilavlar, çorbalar ve hatta kekler pişirilebilir. Toprak güveç içerisinde yapılan yemekler fazlasıyle lezizdir, işin sırrı ise güveç içerisindeki yemekler düşük ısı kullanılarak pişirilir. O nedenle, güveç kullanmak için bol zamana ihtiyaç duyulduğundan, mutfaklarımızda yaygın kullanılmaz.
    Piyasada satışa sunulan toprak güveçler sırlı ve sırsız olarak iki tip’dir. Güveçlerde sırlama işlemi, su sızdırmazlığı için yapılır. Yani, güveç kabının iç yüzeyi su ile temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bu maddeler arasında az da olsa kurşun da bulunmaktadır. Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz.
    HO248549AA095_250.jpg güveç tencere.jpg

    Toprak Güveç Nasıl Kullanılır?
    Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir. İçerisine güveçin büyüklüğüne göre 100 ila 200 gr. kadar yağ konur, hafif ısıtılmış fırın içerisine sürülür. Katı yağ kulanırsanız yağın erime süresi kadar beklenir, sıvı yağ kullanmışsanız güveç’in ısınma süresi kadar beklenir. Güveç fırından alınır ve bir tencere altlığı üzerine konur. Fırça veya bez yardımı ile erimiş yağ, güveç iç yüzeyine sürülerek emdirilir. Bir kaç saat bekledikten sonra güveç, sıcak su ile yıkanır ve ters çevrilerek kuruması sağlanır. Bu işlem hiç kullanılmamış güveçler için bir kez uygulanır.
    Güveçler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile düşük ısı da kullanılır. Fırın içerisinde ise, alüminyum folyo kullanarak güveç ağızını kapatarak kullanmak daha uygundur. Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır. Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır. Bir de, güveç içerisinde arta kalan yemeği bırakmayınız ve toprak güveçi yemek koruma kabı olarak kullanmayınız.
    ‘Kolay Gelsin’
    alıntı
  2. Ads Master

    Ads Master

    Local time:
    22:38

Arama Motorundan Bu Sayfaya Gelenler

  1. güveç tenceresinin ilk kullanımı

    ,
  2. guvec tencere ilk kullanim

    ,
  3. güveç nasıl yağlanır

    ,
  4. güveç nasıl yıkanır,
  5. sırlı güveç nasıl kullanılır,
  6. toprak güvecin ilk kullanımı,
  7. yeni alınan güveç nasıl temizlenir,
  8. güveç nasıl temizlenir,
  9. güveç nasıl sırlanır,
  10. yeni güveç nasıl yıkanır